SEO voor beginners: 5 eenvoudige tips 

Je wilt gezien worden, meer websitebezoekers en een heleboel nieuwe klanten. SEO, can do it all for you. Maar what the heck is SEO precies? En hoe zet je het goed in voor je Showit website? Geen zorgen, je hoeft niet alles te begrijpen. Als je de basis kent, ben je al goed op weg. Daarom leg ik het in deze blog op een eenvoudige manier uit, zodat iedereen het snapt. In dit artikel leer je een aantal technieken, zodat je jouw website zoekmachine-proof maakt, en klanten binnenhaalt. Let’s make SEO fun! 

Wat is SEO en waarom is SEO belangrijk? 

First things first: SEO betekent Search Engine Optimisation, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Het betekent dat je je website zo verbetert, dat zoekmachines zoals Google deze beter kunnen lezen en de waarde goed kunnen inschatten. Door je pagina’s en blogs gebruiksvriendelijk en zoekmachinevriendelijk te maken, verbeter je je positie in Google en vergroot je de kans dat mensen doorklikken naar jouw website. Kort door de bocht: wanneer je het juist inzet, kom je bovenaan in Google. Klinkt geweldig, toch? Maar om SEO écht te begrijpen is het belangrijker om te weten hoe het werkt. 

Werking en invloed van zoekmachines

Zoekmachines zoals Google gebruiken ingewikkelde formules om te bepalen welke websites bovenaan verschijnen in de zoekresultaten. Ze kijken naar dingen zoals waar de website over gaat, hoe makkelijk het is om er doorheen te navigeren, hoe snel de website laadt, hoe vaak zoekwoorden voorkomen, en hoeveel andere websites ernaar linken en de site-autoriteit. Dit betekent hoeveel andere websites naar jouw site linken. Al deze dingen samen bepalen welke websites de zoekmachine laat zien. 

De drie key componenten voor SEO 

Er zijn heel veel componenten waar je rekening mee kunt houden voor SEO, maar om het wat meer easy-peasy-lemon-squeezy te maken, zijn dit de drie key SEO-onderdelen voor een goede website:

  • Techniek
  • Content
  • Autoriteit

Deze componenten vormen de basis voor het optimaliseren van een website om beter te scoren in zoekresultaten. Laten we er eens met wat tips induiken hoe je op deze componenten inspeelt, en een goede kickstart geeft aan je SEO.

SEO tip 1: Voeg SEO-titels en Meta-omschrijvingen toe aan je pagina’s en blogberichten 

SEO-titels en Meta-omschrijvingen zijn in feite titels en omschrijvingen die verschijnen in de zoekresultaten. Deze zijn niet zichtbaar op je pagina, alleen in de zoekresultaten van Google. Daarom is het belangrijk dat hier de juiste informatie gegeven wordt. 

Hoe vul je de SEO-Titels en Meta-omschrijvingen in? Een meta-beschrijving voer je eenvoudig in, bij het beheersysteem van je website. In het geval van een Showit website, navigeer je naar de pagina die je wilt bewerken. Klik dan aan de rechterkant op “SEO-instellingen”. 

Laat de zoekterm waar je op gevonden wilt worden één keer voorkomen in deze omschrijving, het liefst hoe eerder hoe beter. En let op, want als je deze teksten zelf niet schrijft, zal Google ze voor je schrijven. En dat wil je niet. Wanneer je ze zelf schrijft, communiceer je waar je pagina daadwerkelijk over gaat en welk zoekwoord je probeert te rangschikken. Zorg daarnaast ook dat je in de omschrijving een call-to-action plaatst, zodat de bezoeker ook daadwerkelijk tot actie overgaat en op je content klikt.

SEO tip 2: Maak je content makkelijk leesbaar en vul je pagina’s met waardevolle content 

Schrijf voor mensen en voor je doelgroep, niet voor Google. Schrijf boeiende, gemakkelijk te lezen inhoud die vragen beantwoordt en de bezoeker precies geeft waar ze naar op zoek zijn. Hoe weet je waar je doelgroep op zoekt? Doe hiervoor een zoekwoordenanalyse. Gebruik handige tools zoals Google Ads Zoekwoordenplanner. Hier kun je gratis een account aanmaken. Een andere fijne tool hiervoor is UberSuggest. Kies bij het selecteren van de keywords niet voor de termen met de hoogste zoekvolumes, dit betekent namelijk ook meer concurrentie! 

SEO tip 3: User-experience is heel belangrijk voor SEO 

Een van de grootste fouten die je kan maken: afbeeldingen op volledige grootte uploaden, waardoor je website laadt als een slak. Het comprimeren van je afbeeldingen kost niet veel tijd en kan de laadtijd van je website aanzienlijk verminderen. Waarom is laadtijd belangrijk? Onthoud, een groot deel van SEO is gebruikerservaring. In het digitale tijdperk wil niemand rondhangen en wachten tot een website laadt. 

SEO tip 4: Maak gebruik van H1, H2, en H3 koppen

Om je pagina overzichtelijk in te delen, maak je gebruik van H1,H2 en H3 koppen. Voor de bezoeker is het zo in één oogopslag duidelijk waar de tekst over gaat en wat de subkoppen zijn. Het helpt zoekmachines ook om te zien waar je pagina over gaat. Hier zijn de verschillende soorten koppen die je gebruikt op je webpagina:

  • H1: Dit is de titel van je pagina en komt slechts één keer voor per pagina.
  • H2: Deze koppen gebruik je voor de belangrijkste tussenkoppen. Ze staan boven de paragrafen van de tekst.
  • H3: Gebruik H3 voor subonderwerpen, opsommingen of titels.

Door op de juiste manier gebruik te maken van deze koppen, maak je niet alleen je pagina overzichtelijker voor je bezoekers, maar help je ook zoekmachines om je pagina beter te begrijpen en te indexeren.

SEO tip 5: Zorg voor interne en externe links 

De interne links verwijzen naar andere pagina’s binnen jouw website. Ze sturen bezoekers naar pagina’s die meer informatie bieden over het onderwerp. Net zoals ik links gebruik in mijn blog om lezers naar andere relevante informatie te verwijzen. Deze interne links zijn niet alleen zichtbaar voor jou als lezer, maar de zoekmachine ziet deze ook. En dit draagt weer bij aan de positie van jouw website in de zoekmachines. 

Daarnaast zijn er ook externe links die verwijzen naar pagina’s buiten jouw website, maar gerelateerd zijn aan het onderwerp. Dit kan een video zijn, een productpagina, of een link naar een van je social media kanalen. Voeg geen overkill toe aan links. Selecteer zorgvuldig en beperk je tot relevante links om de leesbaarheid te behouden.

Nog niet uitgeleerd? Knowledge is power en Showit wil je graag verder helpen met deze video over SEO.

Wanneer begin jij aan je SEO vriendelijke Showit website? 

Nu je de basics van SEO kent, kun je hier ook mee aan de slag. Wil je dit avontuur samen met mij aangaan? Supertof! Ik help dienstverlenende ondernemers zoals jij met een Showit Website die niet alleen mooi is, maar ook zorgt voor betalende klanten. Stuur me een berichtje via Instagram of neem contact op via het contactformulier

Marloes | De Ruwe Diamant Webdesign
Armen en handen van een vrouw die typt op een laptop.

Tips & Tricks

Recente posts

Showit eerst uitproberen?
Download het gratis Website Template.

Vraag je je af of het echt zo simpel is? Probeer Showit zelf uit met dit gratis template. Start vandaag nog jouw 14-daagse proefperiode.

Gratis template

Briljante Showit Websites die jouw merk laten shinen!

Hi, ik ben Marloes! Ik help dienstverlenende ondernemers zoals jij met Showit websites die niet alleen mooi zijn, maar jouw bezoekers converteren naar betalende klanten!