Nieuwe website lanceren? Volg dan deze Launch checklist!

Een nieuwe website, bestaat uit een to-do list met heel wat taken! Als webdesigner begrijp ik de uitdaging van het lanceren van een nieuwe website – er komt veel bij kijken. En omdat je niets liever wilt dan dat je website een groot succes wordt, is het belangrijk om een planning als houvast te hebben.  Deze planning bestaat onder andere uit de fases van voorbereiding en strategie, creatie en uiteindelijk de lancering. In deze blogpost deel ik waardevolle tips, zodat jij ook gestructureerd aan de slag gaat met dit proces. I got your back ondernemer!

Voorbereiding & strategie: de basis voor een succesvolle nieuwe website! 

Registreer je domeinnaam en bedrijfsnaam 

Heb je al een naam bedacht voor je onderneming? Yes? Super! Nu is het tijd om die naam te claimen door je eigen domeinnaam te registreren (de URL). Wacht niet te lang, anders claimt iemand anders die naam! Hetzelfde geldt voor social media accounts: kies de juiste platforms die bij jouw bedrijf passen en post er op los!

Hoe wil je jouw website gaan bouwen?

Ga je voor een webdesigner die jouw website ontwerpt of overweeg je om zelf aan de slag te gaan met bijvoorbeeld een template? (psst.. ik lanceer mijn eigen template shop in 2024).

Kies een platform zoals Showit en bedenk welke software je nodig hebt. Heb je e-mailsystemen nodig of wil je een webshop beginnen? Vergeet daarna niet de huisstijl – logo, kleuren, en fonts – die de sfeer van je bedrijf bepalen. Experimenteer hiermee totdat je tevreden bent of besteed het uit aan een designer. 

Wat doe je met de website teksten? 

Maak een plan voor de structuur en de pagina’s van je website. Schrijf vervolgens de webteksten, besteed het uit of werk bestaande copy bij. Denk ook na over een effectieve freebie (e-book, checklist, planner) om te creëren voor je nieuwe website. Staar je al even naar een leeg scherm en is het gewoon niet jouw ding om goede teksten te schrijven? Dan is de keuze voor het inhuren van een expert al snel gemaakt! Hiermee win je veel tijd! 

Creatie: structureer je nieuwe website en zorg dat alles goed werkt 

Creëer de basisstructuur en stijl van de nieuwe website 

Een goed gestructureerde website maakt het gemakkelijker voor bezoekers om te navigeren en de gewenste informatie te vinden. Voer jouw huisstijl door op je volledige website (kleuren, fonts, logo). Om je huisstijl te controleren is het slim om eerst je homepage te maken. Bouw daarna alle andere pagina’s en vul deze met goede teksten en fotografie. Voor visueel materiaal kun je professionele foto’s laten maken of stockfoto’s gebruiken. Let op! Vergeet niet om je afbeeldingen te optimaliseren voor een snellere laadtijd, door ze te verkleinen met behulp van een tool zoals TinyPNG of Photoshop. 

Koppel je domein en activeer de coming soon pagina. 

Verbind je domein en activeer de coming soon-pagina (alleen als je nog géén eigen website live hebt staan). Loop al de teksten en afbeeldingen nog een keer goed na en breng wijzigingen aan waar dit nodig is. Zorg voor een goede weergave op laptops en desktops voor alle pagina’s. En omdat we allemaal heel wat uurtjes scrollend door het leven gaan (ja, ik ook!), is het van groot belang dat je zorgt voor een geoptimaliseerde weergave voor mobiele apparaten.

Blogsectie en automatiseringen 

Denk je eraan om een blogsectie toe te voegen om waardevolle content te delen en je expertise te tonen? Het schrijven van een blog is een goed idee, omdat het je de mogelijkheid biedt om waardevolle informatie te delen met je doelgroep, je autoriteit op jouw vakgebied te vestigen en je website hoger te laten ranken in Zoekmachines. Leer meer over hoe blogs je SEO kunnen verbeteren in deze blog over SEO

En heb je ook al gedacht aan automatiseringen voor e-mailmarketing, zodat je automatisch de freebie verstuurt naar nieuwe abonnees? Koppel je contactformulieren en kalenders aan de juiste platforms, zodat dit niet alleen een hoop kopzorgen bespaart, maar ook zorgt voor efficiëntie en tijdsbesparing.  Ik werk zelf bijvoorbeeld met Systeme.io voor mijn funnels en marketing automation.

Lanceren: Get ready for the launch!

Laatste check van je nieuwe website 

Neem je volledige website nog een keer goed onder de loep voor eventuele aanpassingen. Controleer alle links, buttons en formulieren goed, loop de teksten na en bekijk het totaalplaatje. Het zou toch ontzettend vervelend zijn als de bezoeker op bepaalde call-to-actions niet kan klikken, omdat ze niet werken? Of dat er een belangrijke tekst mist op de website! Daarom: testen, testen, testen! 

Tease je publiek

Helemaal tevreden met je website? Begin je droomklant te teasen! Laat een sneak peek zien van wat komen gaat. Ontwerp visuals in je huisstijl voor je social media kanalen, maak een mooie reel, doe een aankondiging in je nieuwsbrief. Gooi je marketingstrategieën in de strijd om je ideale klant naar je website te krijgen. Wees creatief, want iedereen mag het weten dat je nieuwe website binnenkort online komt!

Time to launch & pop the bubbly! 

Je website is live en ready to shine! Maar voordat de klanten binnenstromen, is het slim om nog even te controleren of je écht aan alles hebt gedacht bij het bouwen en lanceren ervan. Dat kan! Ik heb namelijk de benoemde stappen uit deze blog, mooi samengevat tot een complete en onmisbare Website Launch Checklist. In 31 stappen blaas je je droomklant omver met de website lancering van de eeuw 😁


Natuurlijk ben ik erg benieuwd wat je van de checklist vindt. Laat je het even weten via DM of mijn contactformulier? Hier kun je ook contact met mij opnemen als je liever samen met mij aan de slag gaat om jouw website lancering tot een succes te maken en een strategisch merk op te bouwen!

Marloes | De Ruwe Diamant Webdesign
Website Launch Checklist | De Ruwe Diamant

Tips & Tricks, Webdesign

Recente posts

Showit eerst uitproberen?
Download het gratis Website Template.

Vraag je je af of het echt zo simpel is? Probeer Showit zelf uit met dit gratis template. Start vandaag nog jouw 14-daagse proefperiode.

Gratis template

Briljante Showit Websites die jouw merk laten shinen!

Hi, ik ben Marloes! Ik help dienstverlenende ondernemers zoals jij met Showit websites die niet alleen mooi zijn, maar jouw bezoekers converteren naar betalende klanten!